Calendari de festes

Nit de Reis

Nadal és una època plena de màgia pels nens i nenes de la Selva, des de la regidoria de Festes i l’àrea de Cultura s’organitzen diferents propostes lúdiques pels infants d’entre 0 i 15 anys. Entre ells, destaca l’encesa de l’enllumenat de Nadal i el Parc de Nadal on hi ha diferents tallers i activitats adreçats als infants segons l’edat. 

També tenim la Nit de Reis, que és una nit molt especial pels nens i nenes de la Selva, on poden veure a ses Majestats els Reis d’Orient passejant pels carrers del nucli antic, durant la rua fan una parada per l’ajuntament, on l’alcalde i els membres del govern els hi fan entrega de les claus de les cases dels municipis.

Així doncs, una vegada finalitzen el recorregut, es fan els lliuraments de regals a les cases que ho demanin.

Carnaval

A principis de febrer la Selva celebra el Carnaval amb l’arribada del rei Carnestoltes.

Organitzat per la Regidoria de Festes, és una de les festes més divertides i animades, on es pot veure tota mena de disfresses pels carrers.

L’eix central de la celebració és la rua de Carnaval que es fa dissabte a la tarda, on les colles, comparses i penyes surten a lluir la seva carrossa i les seves disfresses. Tot seguit, al Pavelló, es fa un sopar de carmanyola i per finalitzar la nit de la millor manera, un grup musical actua.

Els Tres Tombs

A principis de cada any, a la Selva se celebra la tradicional festa dels Tres Tombs, una festa que és anunciada prèviament durant la missa de Sant Antoni del mes de gener i que s’organitza des de la Jove Associació de Sant Antoni de la localitat. 

Cavalls i carruatges vinguts d’arreu dels Països Catalans participen en aquesta jornada tan característica, ja que compta exclusivament amb carros de roda seca i també amb una destacada participació d’infants. 

Setmana Santa

Declarada l’any 2010 com a festa d’interès nacional, la Setmana Santa és una de les festes que més destaca al municipi, ja que es viu amb molta participació i amb un seguit de característiques pròpies.

La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, coneguda popularment com a Confraria de la Sang neix a la Selva probablement l’any 1617, hereva de la Confraria del Nom de Jesús, documentada ja l’any 1581, tot i que les Reial Ordenances del 1793 li atribueixin una existència encara més antiga.

L’activitat principal de la Confraria de la Sang és la de mantenir, promoure i organitzar els actes de la Setmana Santa, destacant les processons del Divendres Sant. La Setmana Santa és una de les festes més viscudes i estimades pels selvatans/es, i ho demostra la gran participació als diferents actes que s’organitzen.

L’any 2001 es va recuperar el tradicional Ball de la Mort, que des del 2002 s’interpreta a la processó del Sant Enterrament

Festa Major d’Estiu

El primer cap de setmana de juny es celebra la Festa Major d’Estiu, commemorativa del vot de Sant Andreu en relació a un fet considerat miraculós succeït el 1651 quan una epidèmia de pesta atacà la vila i el poble invocà el sant patró.

D’entre els molts actes populars destaca una arrossada que es fa el dissabte al migdia als jardins de l’Hort d’Iglésies i l’Homenatge a la Vellesa celebrat el diumenge.

Durant la Festa Major hi participen activament les entitats culturals de la Selva: Colla de Diables de la Selva del Camp; Colla de Diables Infantils de la Selva del Camp; El Diabló; El Ball de Nanos; Els Gegants, Pòlit i Madalena; El Ball del Patatuf; El Ball de Cercolets; El Ball de Bastons; El Ball de Gitanes; El Ball de Valencians.

Misteri de la Selva

Entre les activitats del calendari festiu i cultural de la Selva destaca la Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria , misteri assumpcionista del s. XIV recuperat dels arxius parroquials i escenificat a l’església de Sant Andreu, en les dates del 14 i 15 d’agost.

El drama assumpcionista, una autèntica joia del teatre medieval, és el més antic d’Europa en llengua romànica que ha arribat sencer fins a nosaltres. El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost. El tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme.

La Fira

La Fira de la Selva del Camp, consolidada a partir del privilegi reial de 1503, se celebra el darrer cap de setmana d’octubre. Des de l’any 2003, l’eix central girava entorn a la recreació d’un mercat medieval al nucli antic. Actualment, es tracta d’una fira de productes agroalimentaris de proximitat i d’iniciatives de qualitat creades en l’entorn selvatà.

El certamen s’aprofita per mostrar l’actiu teixit d’entitats que disposa el municipi, a més de ser un cap de setmana d’especial rellevància per gaudir d’actuacions culturals i musicals d’artistes locals.

Festa Major d’Hivern

La Festa Major d’Hivern està dedicada al patró de la vila, Sant Andreu apòstol, es celebra l’últim cap de setmana de novembre i els actes públics com ara el teatre o els balls s’acostumen a fer en espais tancats.

Per Sant Andreu pluja, neu o fred molt greu.

Durant la Festa Major hi participen activament les entitats culturals de la Selva: Colla de Diables de la Selva del Camp; Colla de Diables Infantils de la Selva del Camp; El Diabló; El Ball de Nanos; Els Gegants, Pòlit i Madalena; El Ball del Patatuf; El Ball de Cercolets; El Ball de Bastons; El Ball de Gitanes; El Ball de Valencians.